Nyhet! Grön teknikbidrag godkänt för Ferroamps batterilagring

Grön teknikbidrag godkänt för Ferroamps batterilagring

Ferroamps batterilösning är berättigat till skattereduktionen för grön teknik vid användning av stödtjänster enligt ett nytt ställningstagande från Skatteverket.

Då Ferroamp är den enda stödtjänst lösningen som möjliggör både användning av egenproducerad solel och stödtjänster samtidigt, är det den enda lösningen på marknaden som idag är godkänd.

För att godkännas ska batteriet användas för att lagra egenproducerad solel samtidigt som det är tillgängligt för stödtjänster.

Beslutet gäller fram till och med beskattningsår 2026 och under försättning att det inte genomförs en lagändring som påverkar beslutet.

När ansökan om det gröna avdraget skickas in är det viktigt att man är tydlig med att batteriet primärt ska användas för att lagra den egenproducerade elen.

Ferroamp enda stödtjänstlösningen som godkänns för grönt avdrag

Ferroamps lösning för att sälja stödtjänster är den enda som finns tillgänglig på marknaden idag som godkänns för grönt avdrag enligt ett nytt ställningstagande från Skatteverket.

Skatteverket ändrade i början av året sin tolkning av reglerna för att få del av skattereduktionen för grön teknik vid köp av batterier. Enligt den nya tolkningen berättigade inte köp av batterier som används för att bidra med stödtjänster till elnätet till skattereduktionen. Efter beslut i Skatterättsnämnden ändrar Skatteverket nu sitt ställningstagande igen.

Det ligger fast att ”batterierna helt eller delvis” ska används för att lagra egenproducerad el men det nya är att det nu är möjligt att till viss del även använda batteriet till att stödtjänster eller elprisarbitrage utan att rätten till skattereduktion påverkas.

Ferroamps unika lösning innebär att man kan delta på stödtjänstmarknaden samtidigt som man använder det för att maximera egenkonsumtionen av solel i den egna fastigheten.

För de som köpt ett batteri till sitt Ferroamp-system under våren och nekats grönt avdrag finns nu också chansen att begära omprövning hos Skatteverket.

– Det är mycket positivt att Skatteverket ändrat sitt ställningstagande så att våra kunder kan använda Ferroamp-systemets fulla potential utan att riskera att gå miste om skattereduktionen. Det är också till stor nytta för elnätet eftersom det bidrar till flexibilitet och integreringen av mer solel, säger Kent Jonsson, vd, Ferroamp.

Skattereduktionen för grön teknik, eller det gröna avdraget som det också kallas, uppgår till 50 procent av kostnaden för arbete och material vid installation av batteri för lagring av solel.

Kontakta oss på Solenta för solenergilösningar & support

Offertförfrågan

Vänligen fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig snarast möjligt.

Solenta - Solceller